Wij zijn met vakantie t/m 16 augustus. Svp actuele prijs schriftelijk aanvragen per mail.

Telefoon: 0172-422261
Mail: info@bouwglas.nl

Toepassing voor glazen bouwstenen

Glazen bouwstenen zijn een ideaal product om meer licht van buiten naar binnen te krijgen en andersom. Toepassingen als lichtopeningen in vloeren en daken bij een loodrechte belasting tot 5 kN/m2 zijn geen uitzondering. Toepassing als transparante gevels, binnenwanden, borstweringen en als scheidingselementen op balkons en in tuinen worden eveneens veel gemaakt. 
De wanden zijn goed bestand tegen vandalisme en inbraak, voldoen wat betreft isolatie aan de eisen uit het Bouwbesluit, zijn decoratief en veilig wat betreft doorvallen. Er zijn vuurvaste, brandwerende bouwstenen, extra geluid/thermisch isolerende bouwstenen en kogelwerende bouwstenen beschikbaar.

Bruikbaarheid & economisch
Glazen bouwstenen kunnen qua prijs/isolatie-prestatie concurreren met dubbel glas. Door het ontbreken van kozijnen zijn de elementen praktisch onderhoudsvrij. Tegenwoordig zijn de stenen verkrijgbaar met dubbele wanden en Argongas.

Bruikbaarheid & voorschriften
Er zijn geen Nederlandse normen betreffende glazen bouwstenen. Materiaaleisen en berekeningswijzen zijn omschreven in Eurocodes & DIN-normen.

Ontwerpdetails
Glazen bouwsteenconstructies dienen bij voorkeur zodanig te worden gedetailleerd dat ze na de ruwbouw kunnen worden aangebracht. Belasting door omringende bouwdelen moet worden vermeden. Om thermische spanningen te vermijden dienen dilatatievoegen en/of glijopleggingen te worden toegepast. Grote oppervlakken moeten op afstanden van maximaal 6 m van dilatatievoegen worden voorzien.

Bouwglas-elementen:
Geprefabriceerde elementen; constante kwaliteit; hoge brandwerendheid; efficiënte montage.

Bouwglas-metselwerk:
Gemaakt met de normale verwerkingsmethode; in het project op maat gemaakt; geschikt als binnen en buiten wanden.

Bouwglas-kit systeem:
Transparant; licht in gewicht; estetisch; smalle voegen; u-waarde van 2,2 W/(m2.K).

Bouwglas-brandwerend:
1930 F, 1960 F, 1990 F: brandwerende glazen bouwstenen voor 30, 60 of 90 minuten WBDBO.

Bouwglas-special:
Kogelwerend, vandalisme bestendig of sterk geluids-isolerend. Vraag naar de mogelijkheden.

Vormen
Glasstenen zijn vlak, vierkant, rechthoekig of cirkelvormig.
Er zijn ook hoekelementen te verkrijgen van 60° tot 135°.

Eigenschappen:

Productsterkte
Toepassing van glazen bouwstenen in horizontale toegankelijke construkties zoals vloeren, daken, e.d. is toegestaan bij een maximaal toelaatbare belasting van 5 kN/m2.

Bij de berekening op doorbuiging van niet-dragende wanden van glas in beton mag worden uitgegaan van een gewapend betonplaat van dezelfde afmetingen. Voor de opname van schuifspanningen mogen alleen de gewapende voegen in rekening worden gebracht.

Brandwerendheid
Verticale brandwerendheid: 69 min. isolatie/integriteit/stabiliteit
Horizontale brandwerendheid: 62 min. isolatie/integriteit/stabliteit
Een wand met brandwerende glazen bouwstenen heeft een WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) van 30 tot 60 minuten.

Uitzetting
De lineaire uitzettingscoëfficiënt van glas is 8,5·10-6K-1. Elementen van glasstenen dienen zodanig aan te sluiten op de omringende constructie dat er ruimte blijft voor horizontale en verticale thermische uitzetting van het element.

Geleiding
De U-waarde van een glazen bouwsteenwand in Bouwglas-kitsysteem met siliconenvoegen is 2,2 W/(m2·K).

Straling
Door de grote diepte van de voegen is de zontoetredingsfactor ZTA sterk afhankelijk van de invalshoek van de zonnestralen en het formaat van de glasstenen. In zuidgevels kan dit een gunstige invloed hebben op de warmtebalans, ’s zomers bij hoge zonnestand weinig zontoetreding, ’s winters bij lage zonnestand veel.

Kleurechtheid
Door-en-door gekleurd glas is kleurecht.

Reflectievermogen
Er zijn matte, gezandstraalde bouwstenen (Sahara).

Lichtdoorlaatbaarheid
De lichttoetredingsfactor LTA is 0,49 à 0,75 afhankelijk van de kleur, helderheid, figuratie en afmeting van de bouwstenen.

Luchtgeluidsisolatie
De luchtgeluidsisolatie is 40 à 49 dB, afhankelijk van de uitvoering van de bouwstenen.