Svp actuele prijs schriftelijk aanvragen per mail.

Telefoon: 0172-422261
Mail: info@bouwglas.nl

Metselwerk

Bakstenen worden in een vrij natte specie op hun plek aan de draad gewreven. Direct daarna zuigen ze vocht op uit de specie die daardoor droger wordt en vervolgens moeilijk of niet meer te vervormen is. Glas is hard en dicht. Zuigt geen vocht op. Daarom moet gewerkt worden met een zo droog mogelijke, zoals we dan zeggen, aardvochtige specie. De specie is kant en klaar in zakken van 25kg te verkrijgen bij de betere dhz-ketens.
Het maar langzaam drogen is ook de oorzaak dat bij meer dan 4-5 lagen glazen bouwstenen achter elkaar gestapeld de blokken onderin de wand gaan ‘zwemmen’. Na 4-5 lagen moet u stoppen en de specie een nachtje laten verharden alvorens u verder kunt werken. Alleen als u een mal maakt waar de glazen bouwsteen in geplaatst worden kan in één dag een wand in zijn geheel opgetrokken worden.

Een alternatieve manier is om de stenen met voegkruisjes te metselen, wat vaak vele malen makkelijker zelf is te doen.

– De wapeningshoeveelheden moet exact afgestemd worden op de toepassing van de wand.
– De metselmortel, die precies de juiste vochtigheidsgraad moet hebben, bevat indien nodig een toeslagmateriaal ter verbetering van de waterdichtheid van de wand óf moet naderhand geïmpregneerd worden.

Bij het traditionele metselwerk van glazen bouwstenen moet er rekening gehouden worden met maximale afmetingen van de wanden, wapeningshoeveelheden en de werking van het glas. Rondom de glazen bouwstenen dient er in bijna alle gevallen een koudgewalst u-profiel geplaatst te worden om de werking van het glas op te vangen.

Prefabricated elements with glassblocks
Metselwerk met glasblokken
De voegen worden dichtgezet
Metselwerk met glasblokken
De wand is gemetseld, de voegen zijn uitgekrabt, nu volgt alleen nog het afvoegen.
Metselwerk met glasblokken
Hier zijn de glazen bouwstenen afgevoegd met een zand/cement voeg mortel.
Vorige slide
Volgende slide